To center or not to center, this is the question!

lineamitja

lineamitja

Us havíeu fixat mai que Tom Cruise té la línia mitja dental superior desviada de la línia mitja facial? La té força desviada, 2 mm ben bons però molts segurament no us hi havíeu fixat perquè  la gent de a peu,” lay people” com dirien en anglès, no és capaç de percebre si hi ha una separació a no ser que la diferencia sigui de més de 4 mm. Això està molt ben explicat a l’article publicat pel Dr. Kokich Jr. (Kokich VO Jr. Comparing the perception of dentists and  lay people to altered dental aesthtetics.  J Esthet Dent 1999; 11(6):311-24).

Entre nosaltres els ortodoncistes, sobretot amb els alumnes al màster d’ortodòncia també tenim les nostres trifurques,  quan estem apunt d’acabar un cas. Els ortodoncistes sempre busquem centrar la línia mitja dental superior amb la línia mitja facial, i que a la vegada la línia mitja dental superior coincideixi amb la inferior. Si no ho aconseguim no cal capficar-se, el més important és que la línia mitja superior estigui centrada amb la línia mitja facial i després en importància va la oclusió. És a dir que els ortodoncistes a l’hora de d’acabar un cas el més perfecte possible, tindrem unes prioritats, com ja hem comentat: línia mitja superior centrada a la cara i una correcta mossegada als costats posteriors. Normalment tot queda centrat i quadrat però en alguna ocasió la línia mitja dental inferior pot quedar 0,5- 1 mm desviada de la superior, mentre a la part posterior puguem tancar correctament això no tindrà importància. Posats a sacrificar i per prioritats tot i que som uns obsessionats de la mossegada sempre passarà per davant la línia mitja dental superior amb la línia mitja facial.

Els temps van canviat i cada cop els ciutadans i potencials pacients estan més pendents dels petits detalls. Segurament si repetíssim aquest estudi 20 anys després de l’original veuríem que la població ja no percep com a normal 4 mm desviació. Una prova de com la percepció dental va evolucionant amb els anys és una foto del galan dels anys daurats de Hollywood Cary Grant on es pot veure un front estètic superior amb només un incisiu central superior….Us hi havieu fixat?!

Tens un problema “de centrament dental”? Vine a veure’ns, podem ajudar-te!

 

El diastema de la Vanessa Paradis és molt sexy??!!

No sé si recordareu a la Vanessa Paradis, els dinosaurios com jo la coneixem bé pel seu diastema interincisal. Ara la Vanessa Paradis és musa d’ una campanya de rellotges per una coneguda marca de moda.

El diastema interinicisal és un espai entre els dos incisius centrals que podem trobar en algunes persones. En algunes cultures i persones de color té un valor que potser no té amb persones caucàsiques, fins al punt que hi ha persones africanes que arriben a llimar els seus dos incisius centrals per crear un espai que no tenien d’origen.

Moltes vegades aquest espai és genètic i ho podem veure a diferents germans o heretat de pares a fills. El que heretem més aviat és la posició del frenet que si té una inserció baixa pot fer que aquest espai es mantingui obert si no fem res per solucionar-ho.

Una de les preguntes que ens fan molts pares amb nens ben petits i que tenen un marcat diastema és si s’hauria de tallar aquest frenet amb cirugia perquè els han promès que l’espai es tancarà sol. Avui en dia l’ odontologia és cada cop més conservadora i no acostumem a recomanar anar tallant frenets a nens petits quan potser en el futur no els farà falta.

Si és cert que hi ha gent que és molt fan de tenir aquest espai entre les dents perquè el seu entorn els diu que els dóna personalitat o no sé quins altres atributs meravellosos . Nosaltres som de l’opinió que seguint els estàndards de  l’AAO (American Association of Orthodontists) i els criteris d’avaluació de l’ABO (American Board of orthodontists)  el que realment dóna personalitat i bellesa a les persones és tenir unes dents ben alineades sense espais.

La foto de l’evolució del diastema de la Vanessa només em confirma un cop més que aquests diastemes queden més macos tancats i ben fixats amb un retenidor fixe perquè no es tornin a obrir. Mentre us acabeu de pensar si el voleu obert o tancat podeu recordar la seva famosa cançó….https://youtu.be/WXnR7iZy0ZM

És el moment de començar el teu tractament d’ortodòncia!

començalatevaortodoncia

Per si no us en havieu adonat, degut a l’ús de la mascareta és el moment ideal per iniciar el tractament d’ortodòncia. Demaneu ja la vostra valoració i aprofiteu aquesta època! Quan tot això acabi haureu sortit de la pandèmia amb un somriure esplèndid!

, ,

El síndrome de la boca ardent o glosodinia

sindromebocaardent

El síndrome de la boca ardent o xerostomia

El síndrome de la boca ardent és un quadre molt rar que afecta a la boca i a la llengua principalment. Es caracteritza per la sensació de tenir al boca seca i sobretot la llengua. A aquesta sensació de tenir la llengua seca se li pot sumar dolor a la llengua (glosodinia),cremor, sensació de sabor amarg i fins i tot també es pot notar que es tenen ferides a la llengua. Read more

Fa mal treure els brackets?

treurebracketsnofamal

Moltes vegades quan els pacients vénen a la seva visita de treure els aparells en comptes d’estar contents estan preocupats i atemorits pel dolor que pot fer treure els brackets. El procés per treure els brackets és bastant indolor, puntualment pot haber-hi alguna dent que pot sentir una mica de molèsties però no és habitual. Els brackets estan adherits a les dents x un mecanisme d’adhesió semblant al dels empastes però pensat per durar un temps limitat, així que és molt més fàcil arrencar un bracket que un empaste.

Read more

Fa mal quan et posen els brackets?

no fa mal posar brackets

La visita de col·locació de brackets és una visita completament indolora. Una setmana o uns dies abans de la visita de col·locació de brackets sempre realitzem una neteja amb una fluorització per enfortir l’esmalt i protegir-lo pel temps que estaran els brackets col·locats. Normalment en la visita de la neteja col·loquem unes gomes de separar entre els queixals per facilitar la col·locació de les bandes en aquestes dents. En els queixals es precisa de la col·locació d’un mecanisme adherit per adhesió i fricció con són les bandes degut a les altes forces de la masticació. En la resta de dents es col·loquen els brackets que van units a la dent per adhesió només. Read more

,

Ortodòncia infantil: tractament interceptiu

Ortodòncia infantil o tractament interceptiu:

Molts són els pares que quan porten el seu fill a l’ortodoncista per primer cop  comenten estranyats que hi hagi nens petits que ja portin ortodòncia. Quan parlem de nens estem parlant de nens a partir dels 7 anys. Creiem que mereix que expliquem en quins casos realment està justificat fer un tractament interceptiu o de 1a fase.

Com la paraula indica, interceptiu és el tractament que corregeix un problema abans que pugui causar conseqüències indesitjables. En aquest cas seria corregir qualsevol problema dentoalveolar que pugui afectar el creixement facial del nen.http://www.ortodonciagrau.com/-/ortodoncia-infantil-sant-cugat-del-valles/ Read more

Periimplantitis: preguntem a l’experta

Implants Dentals Sant Cugat Dra. Maria Lluisa Auge

Periimplantitis: preguntem a l’experta

Alguns casos d’ortodòncia, sobretot en pacients adults, precisen de la  col·locació d’un o més implants. En els darrers temps sentim anomenar molt la paraula periimplantitits, és per això que hem volgut preguntar a la Dra. Auge, cirujana del nostre equip de cirurgia maxil·lofacial sobre el tema. La Dra. Auge té una experiència en el camp de la cirurgia de fa 20 anys i és tota una experta en el camp dels implants.http://www.ortodonciagrau.com/-/implants-dentals-sant-cugat-del-valles/

Què és la periimplantitis?

És la inflamació del teixits que envolten l’implant dental, sobretot l’os on va col·locat l’implant i que pot provocar una pèrdua d’aquest os o fins i tot la pèrdua de l’implant. Només les persones que porten implants poden patir periimplantitis. Read more

,

Los caninos impactados

Los caninos impactados son un problema dental que ocurre en aproximadamente un 2% de la población. El problema consiste en que los caninos  o colmillos por motivos que aún se desconocen no encuentran el camino para colocarse donde les corresponde. La forma más habitual de diagnosticarlos es cuando el paciente adolescente o adulto acude a la consulta y aun no se le ha caído uno o los dos caninos de leche. El problema se da más en los dientes superiores que en los inferiores y afecta más a mujeres que a hombres. Read more

Les extraccions i l’ortodòncia

Els casos d’ortodòncia que necessiten extraccions està entre el 20-30% dels casos que tractem a la clínica. Moltes vegades els pares es mostren molt reacis quan els expliquem que el cas del seu fill/a requerirà l’extracció de dents sanes. Tenim que explicar que les extraccions en ortodòncia no són dolentes ni són mala praxis per part del professional, sempre que el cas així ho requereixi seran la millor opció.

Read more