Periimplantitis: preguntem a l’experta

Implants Dentals Sant Cugat Dra. Maria Lluisa Auge

Periimplantitis: preguntem a l’experta

Alguns casos d’ortodòncia, sobretot en pacients adults, precisen de la  col·locació d’un o més implants. En els darrers temps sentim anomenar molt la paraula periimplantitits, és per això que hem volgut preguntar a la Dra. Auge, cirujana del nostre equip de cirurgia maxil·lofacial sobre el tema. La Dra. Auge té una experiència en el camp de la cirurgia de fa 20 anys i és tota una experta en el camp dels implants.http://www.ortodonciagrau.com/-/implants-dentals-sant-cugat-del-valles/

Què és la periimplantitis?

És la inflamació del teixits que envolten l’implant dental, sobretot l’os on va col·locat l’implant i que pot provocar una pèrdua d’aquest os o fins i tot la pèrdua de l’implant. Només les persones que porten implants poden patir periimplantitis.

Com és que últimament sentim a parlar més de la periimplantitis?

El motiu per el qual sentim a nombrar més aquesta paraula és que cada cop hi ha més persones amb implants col·locats, això augmenta les probabilitats de patir periimplantitis. No és perquè els implants que s’estan col·locant de un temps ençà tinguin més probabilitats a tenir-ne simplement és un tema d ‘estadística, a més implants més probabilitats de tenir periimplantitis.

Què provoca la perimplantitis?

La periimplantits està provocada per les mateixes bactèries que provoquen la malaltia periodontal o periodontitis. Per això és tan important controlar i tractar la salud periodontal dels pacients abans de col·locar implants. La diferencia és que les dents naturals tenen més mecanismes de defensa davant de una infecció per aquestes bactèries. Una dent amb la mateixa infecció provocada per les mateixes bactèries que provoquen la periimplantitis sempre respondrà millor al tractament que no pas un implant dental.

Quin és el tractament de la periimplantitis?

El tractament és semblant al tractament de la periodontitis. Es comença amb una sèrie de raspats o curetatges per tal de treure les bactèries que estan provocant la infecció. A la remoció mecànica de les bactèries se li afegeix el tractament químic mitjançant l’ús de clorhexidina o altres productes més específics. A vegades també és necessari l’ús d’antibiòtics per via oral en casos de periimplantitis més severes.

Tenir periimplantitis vol dir perdre l’implant?

Antigament quan algú patia una periimplantitis l’implant s’explantava, es treia. Amb les ultimes investigacions s’ha vist que mitjançant el tractament, molts d’aquests implants milloren el seu pronòstic i poden seguir en boca exercint la seva funció.

Hi ha alguna cosa que poden fer els pacient per evitar patir periimplantitis en algun dels seus implants?

Primer de tot cal evitar factors de risc com poden ser el tabac i una mala higiene bucal. Implants mal col.locats o mal planificats també tenen més risc. Sempre hauria de col·locar un implant una persona que ha rebut la formació i  té els coneixments per fer-ho. Un cop col·locat l’implant, és molt important seguir les recomanacions del teu dentista o cirurgià i mantenir una bona higiene dental igual com s’ha de fer amb les nostres pròpies dents. Tenir un implant també comporta fer unes visites de manteniment i seguiment per comprovar que els implants estan en bones condicions i que no s’ha produït cap complicació.

Les periimplantitis ens poden fer replantejar si els implants són la millor opció per a la reposició d’ una dent?

Com les dents de un mateix no hi ha res, però en el cas de la pèrdua d’ una dent els implants https://www.youtube.com/watch?v=AnUm0Pzbusk segueixen sent la millor opció per restablir la estètica i funció de la dent perduda. Si en el pitjor dels casos un implant pateix periimplantitis i no respon al tractament i s’acaba perdent, després de un temps de cura i consolidació de l’os es pot tornar a col·locar. Tot això sense fer mal en cap moment a les dents naturals que estan al costat de la zona on estava l’implant.

Per més informació o per demanar hora amb la Dra. Auge truqueu a la Clínica!