,

Ortodòncia infantil: tractament interceptiu

Ortodòncia infantil o tractament interceptiu:

Molts són els pares que quan porten el seu fill a l’ortodoncista per primer cop  comenten estranyats que hi hagi nens petits que ja portin ortodòncia. Quan parlem de nens estem parlant de nens a partir dels 7 anys. Creiem que mereix que expliquem en quins casos realment està justificat fer un tractament interceptiu o de 1a fase.

Com la paraula indica, interceptiu és el tractament que corregeix un problema abans que pugui causar conseqüències indesitjables. En aquest cas seria corregir qualsevol problema dentoalveolar que pugui afectar el creixement facial del nen.http://www.ortodonciagrau.com/-/ortodoncia-infantil-sant-cugat-del-valles/

Quins problemes corregim els ortodoncistes de manera interceptiva?

Les mossegades creuades anteriors o posteriors.

Els hàbits que tinguin a veure amb la zona de la boca i les dents. Per exemple: succió del dit.

Problemes esquelètics molt severs que provoquen que el nen pateixi complexes i aïllament social.

Els problemes mes freqüents i als que dedicarem aquesta entrada al blog són les mossegades creuades. Les mossegades creuades consisteixen en que les dents superiors al encaixar amb les dents inferiors queden per dins en comptes de fer-ho per fora. Per entendre-ho tenim que imaginar que la boca és com una caixa: la part d’adalt (os i dents) són la tapa i la part d’abaix és la caixa. Si tenim una tapa que no és prou gran respecte la seva caixa tindrem una mossegada creuada en alguna zona de la boca. Podem tenir una mosssegada creuada de una dent, varies, anterior o posterior.

En general les boques dels nens estan dissenyades perquè les “tapes” puguin coincidir amb la seva tapa. Es per això que si trobem una mossegada creuada encara que sigui de només una dent, ja podem afirmar que la part superior és petita respecte la part inferior.

Aquesta falta de desenvolupament de la “tapa” o  maxil·lar la podem trobar en  tres plans de l’espai però on més la trobem és en sentit transversal. Si hem dit que la nostra tapa és petita per encaixar amb la seva caixa, el que hem de fer és fer-la més gran.

Com ho fem això? Amb un disjuntor. El disjuntor consisteix en un aparell que va al paladar enganxat a les dents superiors. https://www.youtube.com/watch?v=tRaxCJoCuIg A aquest aparell els pares li van donant voltes a casa. El disjuntor que fem servir a la clínica és fixe. Cada volta que donem va fent el paladar més ample. Normalment el procés d’expansió és ràpid, amb 2-3 setmanes ja està assolit però per mantenir la correcció encara és necessari deixar el disjuntor en boca com a mínim 3 mesos més.

Un cop tenim l’amplada desitjada del maxil·lar procedim a col·locar brackets en les dents antero-superiors definitives que té el nen. Normalment son 6 brackets mínim. Amb això aprofitem tot l’espai creat durant l’expansió per alinear les dents anteriors que acostumen a estar descol·locades.

La durada estimada del tractament és de 12 mesos. I moltes vegades és necessària fer una segona fase de tractament quan el nen ha recanviat totes les dents uns anys més tard. Hem de tenir en compte que només hem corregit el maxil·lar i el problema transversal. En la segona fase es corregeix la part inferior, la falta d’espai i  la mossegada en els altres plans de l’espai.

Per qualsevol aclariment truqueu a la clínica. Tenim molta experiència en tractament interceptiu, ho demostren tots els nens i nenes tractats a la nostra clínica a Sant Cugat.