A quina edat surten les dents de llet?

Primeres dents de llet

Les dents de llet acostumen a sortir entre els 6-8 mesos i fins a un màxim de 13-18 mesos. Moltes mares estan neguitoses mentre esperen el miracle de l’erupció de la primera dent, però han d’estar tranquiles si el seu fill té cabell. Les dents i el cabell tenen un origen embiològic comú.

És normal que durant el dies propers a l’erupció de les primeres dents els nens puguin tenir febrícula, és a dir unes dècimes de temperatura. Febre no és normal, cal esbrinar si el nen no té algun procés infecciós.

 

En els dies que les primeres dents treuen el cap els nens ho volen mossegar tot, en aquests aquests moments és molt útil un mossegador (disponible en diferents marques) que fa un massatge de la geniva i alleugera les molèsties de l’erupció dentaria. També va molt bé una pastanaga crua freda, pa…

Tant bon punt surt la primera dent, ja podem comprar el primer raspall de dents. Així ho recomana la campaña de promoció de salud dental “una dent un raspall”. Diferents marques comercials disposen de raspalls de dents pediàtrics. Probablement el nen en aquests moments serà incapaç de netejar-se les dents correctament però és important que ja vagi jugant amb el raspall i que a la vegada vegi als seus pares com es raspallen les dents. En aquest temps fins que no hi hagi una tècnica higiènica adequada es tenen que netejar les dents amb una gassa humida.

Moltes mares pregunten quin és el moment òptim per netejar les dents al nen tenint en compte que moltes vegades  la la nit el nen s’adorm enganxat al biberó. Una bona opció és netejar les dents si sabem que entre la raspallada i el següent àpat tenim 2 hores de per mig.

Quan sigui el moment de incorporar la pasta de dents, que serà molt més endavant, incorporarem pasta de dents d’adults però una dosi de la mida de 1 granet d’arròs. Durant molts anys s’han recomanat pastes pediàtriques però aquestes pastes no arriben a les 1.000 p.p.m que és la dosi mínima recomanada per prevenir la càries, així que les últimes recomanacions que es donen per part dels odontopediatres són aquestes.

Si teniu qualsevol dubte, truqueu a la consulta i demaneu hora amb la nostra odontopediatra, la Elia! Ella estarà encantada de resoldre els vostres dubtes!